Recepten

Op deze pagina wil ik mijn recepten met je delen. Ik kook sinds een jaar of 3 helemaal zonder pakjes en zakjes. Ik heb eens het boek "Koken met Karin" geleend van de bibliotheek maar uiteindelijk niks ervan gemaakt. Ik merk dat ik graag zelf uitprobeer en dat het dan beter stand houdt.

Als ik iets nieuws wil maken zoek ik meestal verschillende recepten op met min of meer dezelfde ingrediënten en bedenk dan hoe ik het zelf wil doen. Dit werkt voor mij erg fijn omdat ik dan voor mijn gevoel niet vast zit aan een recept wat ik moet volgen met vaste ingrediënten.

10 jaar geleden was ik nog helemaal niet zo van het koken en maakte ik alles met pakjes en zakjes en volgens recepten en proeven deed ik al helemaal niet! Ik meende dat ik toch niet kon proeven wat er mis was en eerlijk gezegd denk ik dat ik dat destijds ook niet kon, ik kende namelijk helemaal geen afzonderlijke smaken.
Ik leerde in die tijd mijn man kennen en die houdt erg veel van koken. Zo leerde ik nieuwe dingen eten en at ik ineens dingen die echt een eigen smaak hadden. Het heeft nog heel wat jaren gekost voordat ik zelf ook meer durfde te proberen en de eerste jaren proefde ik nog steeds niet, zelfs niet als ik iets helemaal uit de losse pols gemaakt had!
Inmiddels ben ik degene die het meeste kookt hier in huis en meestal worden dingen met smaak opgegeten. Ik hoop dan ook de komende tijd hier de nodige recepten te plaatsen.

PS het zal even duren voordat het zich hier vult. Doordat ik altijd op gevoel kook heb ik geen idee van de hoeveelheden die ik gebruik. Ik zal de verschillende recepten dus eerst een keer zelf maken zodat ik jullie van een compleet recept inclusief hoeveelheden kan voorzien.


Lasagne

Ingredienten:
* 1 grote ui
* 2 tenen geperste knoflook
* 1 á 2 paprika's
* 250 gram champignons (ik gebruik altijd kastanjechampignons, die vind ik lekkerder qua structuur)
* 2 blikken gepelde tomaat
* eventueel 2 grote tomaten
* lasagnebladen
* +/- 3 handen geraspte kaas naar keuze, bij ons is dat jong belegen en parmezaan
* Peper, zout en kruiden: altijd lekker zijn Provençaalse kruiden, liefst wel die je in Frankrijk koopt want die zijn toch echt anders samengesteld dan wat je hier koopt. Van Provençaalse kruiden gebruik ik voor dit recept 1 a 2 eetlepels. 
Je kunt natuurlijk ook losse kruiden gebruiken, kies dan in elk geval voor basilicum, oregano, marjolijn en salie. Tijm en rozemarijn misstaan ook niet, maar daar kun je ook zonder. Oregano en salie zijn wat mij betreft de echte smaakmakers voor lasagne. 

voor de witte saus:
* 40 gram (room)boter
* 30 gram bloem
* 200 ml melk

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180. Snijd de ui grof, de champignons in plakjes en de paprika in stukjes. 
Fruit de uit glazig in een goede scheut zonnebloemolie en voeg dan de champignons toe en de knoflook toe. Hier meteen zout en peper overheen doen, dan smaken de champignons veel lekkerder.
Even goed aanbakken en dan de paprika erbij. Na een paar minuten kunnen de tomaten in blik erbij en de kruiden naar smaak toevoegen. Dit kun je lekker laten pruttelen terwijl je de witte saus maakt.

Smelt de boter in een pannetje en roer dan de bloem erdoor. Laat dit zeker twee minuten bakken terwijl je roert, anders krijg je een vieze bloem smaak. 
Voeg dan de koude melk langzaam toe terwijl je goed blijft roeren. Laat dit dan ten minste 5 minuten zachtjes doorkoken voordat je het door de tomatensaus mengt. 

Snijd ondertussen de twee tomaten in plakjes. 
Meng de witte saus en tomatensaus en proef of het op smaak is, anders nog kruiden, peper of zout toevoegen. 
Om de lasagne op te bouwen begin je met een dun laagje saus, zo plakt het niet aan je ovenschaal en hoef je ook niet in te vetten. Ik doe op de tweede en de laatste laag altijd wat plakjes tomaat met daaroverheen kaas omdat er nog best wat vocht uit komt. 

Bak de lasagne in de oven in 30 minuten gaar. 
Tip: als je schaal erg vol zit leg er dan even aluminiumfolie onder om mogelijk overkoken op te vangen. 

Eet smakelijk!

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Paddenstoelen ragout

Ingrediënten
* 25 gram (room)boter
* 20 gram bloem
* 150 á 200 ml melk
* peper
* zout
* nootmuskaat
* een blaadje laurier
* 1 rode ui of 3 sjalotten
* twee tenen  knoflook (geperst)
* 250 gram kastanjechampignons
* 250 gram paddenstoelen naar keuze
* olijfolie om in te bakken

Werkwijze
Snijd de champignons, paddenstoelen en uien in grote stukken. Verwarm de olie in een koekenpan, fruit de ui glazig en voeg hier de geperste knoflook aan toe. Als de knoflook ligt aangebakken is voeg je de paddenstoelen toe en bestrooi direct met ruim peper en zout. Bak dit samen ongeveer tien minuten, ondertussen maak je de ragout.

Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Laat dit ten minste 2 minuten bakken/pruttelen en voeg dan langzaam de koude melk toe. Begin met 150 ml, je kunt dan later de ragout nog verdunnen indien gewenst. Voeg peper, zout, nootmuskaat en laurier toe en laat het 10 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert. Wees zuinig met de nootmuskaat, dit geeft al snel een sterke smaak, beter later nog wat toevoegen dan in één keer teveel.

Haal het blaadje laurier uit de ragout en voeg de champignons toe. Nu kun je goed proeven of de smaak naar wens is en indien nodig nog peper, zout of specerijen toevoegen. Mocht je de ragout te dik vinden voeg dan nog wat melk toe en breng het nog even aan de kook.

Eet smakelijk!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nachos met bonensalsa en guacamole 
voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 zakken nacho chips (tip: koop deze bij de chips afdeling in de supermarkt, daar liggen ze veel goedkoper dan bij de afdeling Mexicaans eten)
  • geraspte kaas naar smaak, ik gebruik jong belegen en een beetje Parmezaan
  • 3 sjalotten en 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • een rood pepertje (kun je ook weglaten)
  • 1 paprika
  • 2 blikken tomaten
  • 1 grote pot kidneybonen of bruine bonen
  • 1 groot blik mais
  • 2 tomaten
  • 2 avocado's
  • 1 limoen of citroen
  • peper
  • zout
  • chilipeper
  • texmex kruiden*
  • zure room


De guacamole:
Maak eerst de guacamole, dan kunnen de smaken zich goed vermengen.
Prak de 2 avocado's, snijd de tomaten in kleine blokjes en 1 snijd 1 sjalotje heel fijn. Meng dit door elkaar samen met 2 geperste tenen knoflook en het sap van de limoen of citroen. Voeg naar smaak peper, zout en chilipeper toe. Goed mengen in de koelkast verder op smaak laten komen.

De bonensalsa:
Snijd de ui, en paprika en bak deze samen met het laatste teentje knoflook aan. Voeg de blikken tomaat toe en laat het even pruttelen. Voeg dan de bonen en mais toe, nu kun je het beter niet meer laten koken want dan kook je de bonen tot prut. Breng op smaak met de Texmex kruiden. Als je saus te dun is kun je deze wat indikken met maizena, meng dit dan eerst even met een klein beetje koud water.

De nachos:
Spreid de nachos uit op een bakplaat (1 zak per keer), strooi hier een gesnipperd sjalotje overheen en de helft van de fijn gesneden peper. Bestrooi met de kaas en zet het onder de grill. Let op: het grillen gaat eerst heel langzaam maar daarna ineens heel snel!


Serveer de nachos op een bord met een schepje bonensalsa, guacamole en zure room.

* Texmex kruiden kun je in de winkel kopen, maar ik maak ze altijd zelf volgens dit recept:

  • 1/2 eetlepel chilipoeder (begin eventueel met minder, dit is voor sommigen al pittig genoeg!)
  • 1 1/2 theelepel komijnpoeder (djinten)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel uienpoeder
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel oregano
Voor het afmeten gebruik ik maatlepels. Ik gebruik deze mix veel, dus maak het recept in veelvoud.
Wij hebben verschillende soorten chilipoeder; met het poeder van de supermarkt verdubbelen we soms de hoeveelheid, onlangs met een chilipoeder van de Turkse winkel was het te pittig. Wees dus zuinig met je chilipoeder en voeg later naar smaak toe!


Eet smakelijk!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nasi

Ingrediënten:
Ik kruid mijn nasi altijd op gevoel en heb (nog) geen recept voor de kruidenmix. Om te weten welke kruiden er meer in moeten ruik ik altijd even aan de kruiden voordat ik ze toevoeg.

  • 4 grote eieren (te vervangen door kipfilet)
  • rijst
  • een halve spitskool of witte kool
  • 2 grote bospenen
  • 1 prei
  • 1 paprika
  • taugé (eventueel)
  • sambal
  • ketjap
  • djinten
  • djahé
  • laos
  • ketoembar
  • olie om in te bakken
Werkwijze:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Snijd de kool, prei en paprika in dunne reepjes en de bospeen in dunne plakjes. 
Roer de eieren los met een schepje sambal en een scheut ketjap. Voeg hier naar wens wat kruiden aan toe, ik doe meestal een beetje Laos en Djahé. Verwarm een wok en zet het vuur daarna laag, giet er wat olie in en daarna het ei en doe een deksel op de pan. Na enige tijd is een deel van het ei gestold, je kunt het nu dubbelvouwen. Regelmatig herhalen tot het gaar is en dan in stukjes hakken met je spatel. Het ei uit de pan halen en de wok nu goed opstoken.
Als de wok goed heet is kunnen de groente erin, let op: zonder olie, want dan worden ze slap. Even goed aanbakken en dan vuur laag. Kruiden erbij, een schep sambal en een scheutje ketjap en nog even bakken. 
Het ei kan er weer bij en ook de rijst als deze gaar is. Lekker om te serveren met satésaus. (voor recept zie hieronder)

Eet Smakelijk!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Satésaus
Dit heb ik (nog) niet afgepast. Maar op je gevoel kom je vast ook een heel eind. Begin met kleine beetjes, je kunt altijd wat toevoegen!

Ingrediënten:
  • pindakaas
  • water
  • ketjap
  • sambal
  • azijn
  • suiker
Werkwijze:
Breng een beetje water aan de kook en voeg een paar scheppen pindakaas toe. Goed mengen en aan de kook brengen. Het mag nu nog wat dun zijn, het dikt nog een beetje in.
Voeg ondertussen ketjap en sambal toe en proef alvast een keer om te zorgen dat je niet teveel van één van beiden gebruikt. Voeg daarna azijn en een klein schepje suiker toe en proef opnieuw. Nu de saus kookt krijg je een idee van de dikte en kun je eventueel water of pindakaas toevoegen.
Blijven proeven en toevoegen totdat het naar smaak is!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovenschotel met rode kool en kaas

Ingrediënten:

  • 500 gram gesneden rode kool
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 2 stevige appels
  • 2 eetlepels boter
  • voor ongeveer 3 personen aardappelpuree
  • kaneel
  • 100 gram geraspte kaas
  • 200 gram feta
  • 1 theelepel mild paprikapoeder
  • olijfolie
  • zout en peper (vers gemalen)
Werkwijze:

Fruit de gesnipperde knoflook in olijfolie. Voeg de appelstroop en de gesneden rode kool toe. Bak dit tot de kool gaat slinken en breng op smaak met peper en zout. 
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakken. Bak ze in een koekenpan met boter lichtbruin.
Schep de aardappelpuree in een ingevette ovenschaal, leg daar de plakken appel op en bestrooi met kaneel. Schep hier de rode kool over en strooi de geraspte kaas erover heen. Verkruimel de fetakaas over de kaas en strooi daar paprikapoeder over en sprenkel tot slot nog een beetje olie over het geheel. 
Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180º C tot de kaas mooi kleurt. 

Eet smakelijk!!


Bron: Dagkookboek - 365 dagmenu's van Marianne Stuit


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ovenschotel met chinese kool en kaas-kokoskorstje

Dit recept heb ik eens gekopieerd van het blog van Martine van Min of Meer, volgens mij nog haar oude blog. 
Ik maak het altijd zonder kokos, dat vinden wij niet zo lekker, en met een eigen recept voor satésaus. 

Ingrediënten:
Voor 3 à 4 personen:
  • 750 gr. aardappelen
  • 3 gekookte eieren
  • 1 chinese kool, fijngesneden
  • 1 ui, gesneden
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el kokos- of olijfolie
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl sambal
  • satésaus (voldoende om het gerecht mee te bedekken)
  • 2 el geraspte kokos
  • 50 gram geraspte kaas (ik gebruikte een mengel van belegen koeien- en geitenkaas)
  • peper en zout

en ook: een ovenschaal.
Opmerking vooraf: maak eerst de aardappelpuree en de satésaus, dan staat dat klaar als je de schaal gaat vullen.
 

Bereiding: 
Maak aardappelpuree zoals jij dat gewend bent. Zorg voor een goed smeuïge puree, dat smeert beter uit.
Maak satésaus volgens 
dit recept of zoals jij dat gewend bent.
Verwarm de oven op 200 graden.
Verwarm de olie en bak de ui en de knoflook en voeg de gemberpoeder en de sambal toe. Bak nog heel even en doe dan de gesneden chinese kool erbij. Bak kort op hoog vuur, hooguit 2 minuten en giet dan de ketjap er overheen en tot slot wat peper en zout. Zet het vuur uit. (als je een andere koolsoort gebruikt, pas dan de baktijd aan, witte kool moet bijvoorbeeld beduidend langer).

Doe de kool in een ovenschaal. Snij de gekookte eieren in plakken en leg ze over de kool heen. Begiet dit met de satésaus en spreid daar dan weer de warme aardappelpuree over uit. Meng in een kom de geraspte kaas met de kokosrasp en strooi dat dan weer over de aardappelpuree heen.

Bak goudbruin in de oven.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Preischotel met spekjes

Ingrediënten:
voor 3 à 4 personen


  • 6 grote aardappels (of eigenlijk ongeveer zoveel als je normaal ook eet)
  • 4 preien
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • 250 gram gerookte spekjes
  • geraspte kaas jong belegen en een beetje parmezaanse kaas
  • peper en zout
  • ovenschaal (deze hoef je niet in te vetten)
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Kook deze plakjes 5 minuten voor. 
Snijd de prei in (halve) ringen en was deze goed. Bak de spekjes een beetje uit, bak dan de prei nog 5 minuten mee en voeg peper toe naar smaak.
Klop de eieren los met de melk en flink peper en zout.
Bouw dan de ovenschotel op, begin met een dun laagje prei met daarop wat geraspte parmezaanse kaas. Dan de helft van de aardappels met daarop de rest van de prei en weer een beetje parmezaanse kaas. Tot slot de rest van de aardappels, de helft van de kaas en giet dan het eimengsel erover heen. Bestrooi met de overgebleven kaas en schuif het in de oven voor 30 minuten. 

Tip: om de prei makkelijk schoon te wassen snijd je hem eerst in de lengte doormidden; je kunt dan de bladeren mooi uit mekaar halen om ze tot aan de kern af te spoelen. 

Eet smakelijk!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Courgette stamppot

Ingrediënten:


  • 2 middelgrote courgettes 
  • 2 grote uien
  • 6 grote aardappels 
  • 250 gram gehakt
  • Bouillonblokje, oorspronkelijke recept gebruikt kip, maar groentebouillon kan ook
  • Klontje boter en een scheutje melk
  • Klein potje zure room
Werkwijze:

Snijd de uien grof en de courgettes in blokjes van ongeveer 1 cm. Fruit de uien en voeg de courgette toe, verkruimel na een paar minuten het bouillonblokje over de groenten en laat dit 10 minuten stoven. Rul het gehakt met peper en zout naar smaak. Kook de aardappels en maak hier puree van met de boter en melk.
Meng het gehakt en de groenten door de aardappelpuree en klaar. Serveer met een schep zure room voor de liefhebber.  

Eet smakelijk!!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chinese kool met spekjes, appel en kaas

Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 150 gram spekreepjes 
  • 1 chinese kool in dunne reepjes
  • 1 appel in dunne plakjes
  • groot blikje maïs
  • 50 gram parmezaanse kaas vlokken
Werkwijze:
Bak de spekjes in de wok, voeg de ui, kool en appel toe en bak dit een paar minuten tot de kool zacht wordt. Schep de maïs en de kaas erdoor en warm het geheel even goed door. Op smaak brengen met wat peper, en eventueel zout, maar dat zit er naar mijn smaak al genoeg in door het spek en de kaas.
Wij aten er rijst bij, en hebben gesmuld!

Het oorspronkelijke recept is een beetje anders, met sjalotten, oude kaas en lente uitjes. Dit is afkomstig uit het kookboek "Kook ook - Wok".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gewokte spitskool met champignons, paprika, kip en spekjes

Ingrediënten:
  • 1 spitskool in dunne reepjes
  • 1 ui
  • 200 gram kastanjechampignons
  • een halve paprika
  • 1 kipfilet in kleine stukjes
  • 100 gram gerookte spekreepjes
  • peper, zout, kerriepoeder en maggi
Werkwijze:
Bak de spekjes uit in de wok en net voordat ze klaar zijn voeg je de kip toe, kruid alvast met peper en eventueel zout. Als de kip gaar is haal je de spekjes en de kip uit de pan (anders wordt de kip te droog). Bak nu de ui, champignons en paprika en voeg de kerrie toe, ongeveer 1 flinke theelepel. Bak de kool een paar minuten mee, kort als je van stevig houdt, wij bakten het wat langer omdat de kinderen het dan beter eten. Voeg op het laatst het vlees toe en een beetje maggi, serveer met rijst.
Eet smakelijk!




2 opmerkingen:

  1. Ze zijn allemaal erg lekker. Ik mis alleen de spareribs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die hebben we gisteren nog gegeten ;) Ik zal ze er deze week op zetten!

      Verwijderen