zondag 21 augustus 2016

Eindafrekening energie

Afgelopen week ontvingen wij onze eindafrekening voor gas en elektra. Omdat ik ons verbruik wekelijks bijhoud wist ik dat we geld terug zouden krijgen, maar hoeveel precies was nog even afwachten.

De eindafrekening
Wij betaalden afgelopen jaar €80 per maand voor gas en elektra. In totaal hebben we dit jaar 2801 kWh aan elektriciteit verbruikt en 406 m³ gas. Dit kostte €912,88.
We hadden €960 betaald aan maandelijkse termijnen en we kregen nog een overstapbonus van €125. We krijgen nu dus €172,12 terug van de energiemaatschappij.
We zetten dit geld direct weer apart op de spaarrekening als potje voor volgend jaar. Geld terug krijgen is leuk, maar we betalen ook graag maandelijks niet veel meer dan nodig is. Daarom hebben we ons maandbedrag scherp gesteld en reserveren we een bedrag voor het geval we moeten bijbetalen aan het einde van het jaar.

Hoe komt ons energieverbruik tot stand
Elektra
Ons stroomverbruik ligt tussen de 50 en 70 kWh per week; in de zomer vaak wat meer omdat de zonneboiler dan volop draait. Volgens Milieucentraal zijn wij zuinige verbruikers met een jaarverbruik van 2800 kWh. Een vergelijkbaar huishouden zou volgens hen 4250 kWh per jaar verbruiken.

Hoe besparen wij op elektra?
* We letten bij de aanschaf van al onze huishoudelijke op het verbruik.
* De lampen die beneden veel gebruikt worden zijn voornamelijk ledlampen en spaarlampen. Alleen in de keuken hebben we destijds voor hallogeenspots gekozen. Nu hebben we in de nieuwe bijkeuken ook spots, maar met ledlampen en dat valt helemaal niet tegen, dus wie weet gaan we de spots in de keuken nog eens vervangen in de nabije toekomst.
* We doen de lampen (natuurlijk) uit als ze niet nodig zijn.
* We kijken beperkt televisie en hebben deze (samen met een aantal andere apparaten) aangesloten op een stekkerdoos met een een aan/uit knop zodat het allemaal ook echt uit staat als we het niet gebruiken.
* We hebben 1 laptop en 2 smartphones en verder niks wat stroom vraagt. We letten erop dat de laders niet nutteloos in het stopcontact blijven zitten.

Gas
In de winter verbruiken we tussen de 10 en 15 m³ gas per week. We hebben beneden vloerverwarming die zorgt voor een minimale temperatuur van 17 graden. Daarnaast verwarmen we hoofdzakelijk met onze houtkachel.
In de zomer verbruiken we ongeveer 3 m³ gas per week. Dit zou nog een stuk lager kunnen zodra de systemen rondom de zonneboiler optimaal werken; nu gebruiken we de warmte van de zonneboiler nog niet altijd efficiënt voor onze warmwatervoorziening.
Volgens Milieucentraal zijn we ook zuinige gas verbruikers. Een vergelijkbaar huishouden verbruikt gemiddeld 1950 m³ per jaar.

Hoe besparen wij op gas
* We hebben dus een zonneboiler waardoor we minder water hoeven verwarmen voor douchen etc.
* We douchen niet lang (man) of niet vaak (ikzelf, i.v.m. mijn huid)
* We draaien het gas uit wanneer we pasta of rijst koken. Met ander eten vind ik het nog lastig om het binnen een bepaalde tijd goed gaar te krijgen.
* Zoals ik al schreef verbruiken we weinig gas voor verwarmen van het huis doordat we deels met hout stoken.
* We hebben rolluiken beneden en gebruiken die 's winters consequent, dat scheelt veel! Ik vind ze trouwens heel lelijk en had ze zelf nooit gekocht, maar ze kwamen nou eenmaal bij dit huis ;)
* Door erop te letten dat we niet meer dan 500 m³ gas per jaar verbruiken betalen we minder voor onze gasaansluiting.

De zonneboiler
De zonneboiler verwarmt water waarmee we de vloer kunnen verwarmen of wat we gebruiken voor warmwaterverbruik. Warmte die we niet direct gebruiken wordt opgeslagen in een groot buffervat en blijft daar lang warm voor later gebruik.
Mijn man heeft dit allemaal zelf aangelegd en het is nog niet helemaal af (iets met allemaal tussendoor komende klusjes...) Helaas gaat er nu dus nog wel eens warmte verloren, maar we hopen dit voor komende winter allemaal aangesloten te hebben en ons gasverbruik nog verder te kunnen beperken.

Jaarlijks overstappen
Wij stappen sinds een jaar of 5 jaarlijks over. Soms met lichte tegenzin omdat we dan van een heel duurzame leverancier overstappen naar een grote reguliere maatschappij en ik eigenlijk de kleine maatschappijen ook wat gun. Toch verkies is momenteel de laagste rekening boven idealisme, maar wel altijd met groene stroom.
Wat me trouwens soms wel verbaasd is dat we met ons lage verbruik in aanmerking komen voor grote overstapbonussen. Dit scheelt ons komend jaar meer dan 25% op onze totale rekening.


Mocht je nu vragen of opmerkingen hebben over ons verbruik of over de zonneboiler laat het dan gerust weten!Geen opmerkingen:

Een reactie posten